Etiketter

, , , , , ,

Lax med potatis, grönsaker och gräddfilssås
4 portioner

600 g laxfilé med skinn
1-2 dl grovt havssalt
Citronpeppar
2-3 msk olivolja (gärna med citronsmak)

Färskpotatis för 4 personer
4 färska morötter
1-2 nävar sockerärter
Smör
Flingsalt

2 dl gräddfil
1/2 rödlök
2-3 msk hackad dill
Salt och peppar

1. Sätt på ugnen på 200° och sätt även på en kastrull med vatten till potatisen.

2. Ta fram en passande form till laxen och täck hela botten med havssalt. Lägg sedan fisken med skinnsidan mot saltet och krydda med citronpeppar. Sätt sedan in i ugnen i 20-30 minuter.

3. Koka färskpotatisen i saltat vatten. Håll koll så att det inte blir sönderkokade. Lägg sedan ned morötterna när det är ungefär 8-10 minuter kvar. När det är 1-2 minuter kvar, koka då sockerärterna.

4. Hacka rödlöken och blanda med gräddfil och hackad dill. Salta och peppra.

5. Häll av vattnet från potatisen/grönsakerna och skär morötterna i mindre bitar. Blanda sedan morötter och ärtskidor med en klick smör och lite flingsalt.

6. Servera laxen med potatis, grönsaker och sås!

20120902-210824.jpg