Etiketter

, ,

 

Den här italienska rätten är tänkt som huvudrätt, men om man gör små paprikor och lite mindre fyllning funkar det som förrätt också! 

Fyllda paprikor
4 portioner

3-4 tsk olivolja
Italienska torkade kryddor (t.ex. basilika, oregano, pizzakrydda)
3 vitlöksklyftor
400 g plommontomater på burk
1 krm socker
4 stora röda paprikor
1 näve riven parmesan
175 g brödsmulor från ett ciabattabröd
2 dl mjölk
200-300 g kalvfärs
2 tsk hackad persilja
2 ägg
Salt och peppar

1. Sätt på ugnen på 220°

2. Hetta upp 2 tsk olivolja i en stekpanna. Pressa en vitlök och fräs den i några minuter. Tillsätt tomaterna och sockret och låt koka upp i ungefär 15 minuter,såsen ska ha blivit tjock. Salta och peppra lite.

3. Skär av toppen av paprikorna och en bit av botten så de kan stå upp. Men akta så att du inte skär igenom så att det blir ett hål, för då kommer fyllningen rinna ur. Ta ur fröna och skölj igenom paprikorna med vatten och låt de stå och torka en stund.

4. Gnid in paprikorna i oljan som är kvar och krydda med valfria italienska kryddor och  peppra efter eget tycke. Ställ de sedan nära varandra i en liten ugnsform i mitten av ugnen i 20 minuter.

5. Lägg i brödsmulorna från ciabattan i mjölken i ungefär 5 minuter så att de sväller. Börja under tiden att steka kalvfärsen i lite olja så att den får färg och dra sedan av den från plattan. Salta och peppra lite om det behövs.  Blanda sedan ner hackad persilja och vitlök, två uppvispade ägg, brödet och tomatsåsen. Rör ihop allt och fördela blandningen i paprikorna. Toppa med parmesanen.

6. Ställ in paprikorna i ugnen i 15-20 minuter. Servera sedan med en stor, god sallad och eventuellt lite bröd.