Etiketter

, , , ,

Världens godaste och finaste soppa. Passar bra som lunch med något till eller förrätt men den kan ätas till middag också. Vill man ha den helt vegetarisk fungerar det nog att byta ut kycklingfonden och buljongtärning till grönsaksbuljong/fond.

Rödbetssoppa
4 små portioner

1 färsk lök
400 g rödbetor
3 jordärtskockor
Flytande margarin/smör till stekning
7-10 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 msk kycklingfond
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl crème fraiche
Gräslök

1. Hacka löken grovt. Skala rödbetorna och jordärtskockorna och skär de i mindre bitar. Fräs löken i smöret i en kastrull i ungefär 1 minut utan att den får färg och sätt sedan ner rödbetorna och jordärtskockorna. Låt fräsa lite till i ett par minuter.

2. Tillsätt sedan ca 7 dl vatten, buljong, fond och salt och peppar. Låt koka i 15-20 minuter tills rödbetorna är mjuka. Tillsätt mer vatten om det börjar se lite ut.

3. Ta av kastrullen från plattan och mixa ihop så att soppan blir slät. Ställ tillbaka på plattan och sätt ner crème fraiche och mer vatten om du tycker soppan är för tjock. Låt koka upp igen och smaka av med salt och peppar.

4. Garnera soppan med en klick crème fraiche och lite gräslök. Servera gärna med någon typ av bröd. Vi hade bruchetta med tomat på surdegsbröd.